* User Login

Dobrodošli, Gost. Molimo prijavite se ili se registrirajte. Jeste li propustili svoj aktivacijski email?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Select language:
Ili se prijavite pomoću računa svoje društvene mreže

Pretraži

Autor Tema: deserti  (Posjeta: 4682 )

Offline Zagreb-Forum

  • Mladi član
  • Postova: 309
  • Spol: Ženski
deserti
« : 21-02-2007, 11:17:02 »
Jabuke u košuljici

Jabuke u košuljici objedinjuju toliko namirnica izvrsnog okusa da bi bilo gotovo nerealno ocekivati od kolaca imalo lošiju kvalitetu od izvrsne. Uostalom, dok pišemo o njemu, tijesto smo vec mogli razvaljati i zapoceti kulinarsku caroliju.

Sastojci

1 pakiranje Lisnatog tijesta (500 g)
8 manjih jabuka
40 g groždjica
2 žlice kiselog vrhnja
2 žlice šecera
1 žlica Krušnih mrvica
maloruma

Za posipavanje:

šecer u prahu

Vrijeme pripreme: 1 h 10 min
Energ. vrijednost: 174 kcal / 731 kJ

Postupak:

1. Lisnato tijesto tanko razvaljajte i svaki list izrežite na 4 kvadrata.

2. Ogulite i izdubite jabuke. Napunite ih prethodno pripremljenim nadjevom od groždjica, vrhnja, šecera, mrvica i ruma. Jabuke stavite na sredinu kvadrata od tijesta i dobro utisnite rubove tijesta. Poslažite ih na tepsiju i pecite u pecnici zagrijanoj na 190°C oko 40 minuta.

Posluživanje:

Kada se ohlade, obucene jabuke pospite šecerom u prahu i poslužite.

Savjet:

Ako želite, šeceru u prahu za posipavanje možete dodati cimet u prahu.

Offline Zagreb-Forum

  • Mladi član
  • Postova: 309
  • Spol: Ženski
Odg: deserti
« Odgovori #1 : 08-03-2007, 12:35:41 »
Krema od jogurta

Sastojci
• 4 dl jogurta
• 1.3 dl meda
• 4 dag maslaca
• 2 dag brašna
• sok od pola limuna
• na vrh noža soli
Priprema
Na maslacu prepržite brašno, posolite, polako dodajte mlijeko i med i dobro izmiješajte. Još malo kuhajte na laganoj vatri da se zgusne. Ohladite i prije posluživanja umijšajte jogurt i sok od limuna.


Krema od marelica

Sastojci
• 30 dag marelica iz kompota ili svježih
• 1.5 dl tućenog slatkog vrhnja
• 8 piškota
• 4 okrugla fina keksa
• ćokoladne mrvice
• konjak
Priprema
Ogulite marelice pa ih izmiksajte ili propasirajte. Pažljivo umiješajte slatko vrhnje. U 4 posudice za posluživanje izmrvite po 2 piškota i poprskajte ih konjakom. Preko njih stavite kremu. U sredinu stavite po jedan keks. Pospite ćokoladom, poprskajte konjakom. Poslužite dobro rashlađeno.


Krema od naranće

Sastojci
• 3 jaja
• 6 dag brašna
• 20 dag šećera
• 4 naranće
• liker od naranće
• za ukras: listovi metvice, korica naranće
Priprema
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, dodajte sok od naranći, koricu od jedne naranće i brašno te kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. U hladnu kremu umiješajte malo likera i snijeg od bjelanjaka. Poslužite rashlađeno.


Kremšnite

Sastojci
• 2 slatka vrhnja (ukupno 4 dl)
• 2 vanilija pudinga instant
• 2 šlag pjene
• 1 čaša mlijeka
• kore za krempite
• šećer za posipanje
Priprema
Mikserom miješati vrhnje i mlijeko oko 2 minute, postupno dodati šlag pjenu pa puding. Kremu namazati na koru. Gornju koru izrezati pa složiti na kremu. Posuti šećerom.


Nađina torta

Sastojci
• 2 mala pakovanja plazma keksa ili petit beurre (ne puna kutija) samljeveno
• 1/4 kg štaub šećera
• 4 žutanjka
• 20 dag mljevenih oraha
• 25 dag maslaca
• grožđice
• 2 dcl razrijeđenog soka od naranće
• tućeno slatko vrhnje za preljev
Priprema
Sve sastojke smiksajte, oblikujte tortu i ukrasite je slatkim vrhnjem.


Naranće punjene orasima i šljivama

Sastojci
• 4 naranće
• žlica pinjola (može i bez)
• šaka suhih šljiva
• šaka oraha
• žličica đumbira (ingever)
• 2 žlice prošeka ili slično
Priprema
Raspolovite naranće. Oprezno izvadite meso, pazite da previše ne zgnječite polovice kriški. Kriške ogulite od kožice i nasjeckajte ih na trokute. Sve radite iznad tanjura tako da sačuvate sok. Šljivama izvadite koštice, nasjeckajte ih i namočite par minuta u prošeku. Izmiješajte grubo nasjeckane orahe, pinjole, komadiće naranće i šljive. Začinite đumbirom, sokom od naranće i prošekom. Tom smjesom punite polovice naranći. Poslužite hladno.


Panna cotta

Sastojci
• 0.5 l slatkog vrhnja
• 10 dag šećera ili prema ukusu
• 1 dl mlijeka
• 1 omot listova želatine (za pola litre tekućine)
• 1 mahuna vanilije ili aroma vanilije u nekom drugom obliku
• po želji kao prilog i ukras: šumsko voće, čokolada, malinovac...
Priprema
Namočite želatinu u hladnoj vodi. Vrhnje, mlijeko, šećer i vaniliju zagrijte do vrenja. Dodajte dobro ocijeđenu želatinu, promiješajte i maknite s vatre. Izvadite mahunu vanijlije. Miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Ulijte kremu u šalice za kavu ili staklene posudice za kremu. Kad se krema stisne (za nekoliko sati) nožem olabavite rubove i istesite je na tanjuriće, ukrasite i poslužite.


Pijane trešnje

Sastojci
• 40 dag oćišćenih trešanja
• 1 l crnog vina
• 1 dl konjaka
• 2 dl mineralne vode
• 1 naranća
• korica limuna
• 10 dag šećera
Priprema
Trešnje pomiješajte sa šećerom, konjakom i koricom limuna te stavite u hladnjak na dva sata. Ohladite posudu za serviranje pa u nju pretresite trešnje i sok koji se ocijedio, opranu naranću narežite na tanke kolutove i umiješajte, dodajte vino i mineralnu vodu. Rashladite kockama leda i poslužite.


Rafaello
Sastojci
• 50 dag mlijeka u prahu
• 25 dag margarina
• 40 dag šećera
• 2 dl vode ili 1 dl mlijeka
• 30 dag kokos brašna
• lješnjaci ili ušećereno voće
Priprema
Prokuhajtre šećer u tekučini i ohladite. Mlijeko u prahu, margarin i kokos brašno (malo brašna ostavite po strani) pomiješajte u kompaktnu masu pa joj dodajte sirup. Stavite u frižider na 15 minuta. Oblikujte kuglice i u sredinu im utisnite lješnjak, višnju ili neko drugo voće po želji. Gotove kuglice uvaljajte u kokos brašno.


Rolada bez pećenja

Sastojci
"Biskvit":
• 1/2 kg mljevenih keksa
• 10 dag šećera
• 2 žlice kakaoa
• 1 džezva kave
"Krema":
• 15 dag maslaca ili margarina
• 15 dag štaub šećera
• 2 žutanjka
• malo ruma
Priprema
Sastojke za kremu dobro umiješati.
Sastojke za "biskvit" umiješati pa razvaljati na nauljenoj podlozi. Namazati kremom pa zarolati. Držati na hladnom. Tanko rezati.


Salama

Sastojci
• 25 dag margarina
• 5 oblatni
• 2 rebra ćokolade
• 75 dag obićnih keksa
• 10 dag lješnjaka
• 10 dag oraha
• 10 dag badema
• 50 dag suhih smokava
• 10 dag grožđica
• 30 dag žele bombona
• malo ruma
• mlijeka po potrebi
Priprema
Kekse zdrobite na sitne komadiće. Lješnjake, orahe, bademe, smokve i žele bombone nasjeckajte. Čokoladu naribajte. Sve sastojke pomiješajte i dodajte toliko mlijeka da se smjesa poveže.
Oblatne navlažite pomoću mokre krpe, nadjenite ih, smotajte u svitak i držite u hladnjaku barem 12 sati prije posluživanja.


Šarlota od malina

Sastojci
• 3/4 šalice šećera
• 2 šalice malina
• vanilin šećer ili ekstrakt
• 1 žlica limunovog soka
• prstohvat soli
• 2 šalice tućenog slatkog vrhnja
• 2 bjelanjka
• 30 dag piškota
Priprema
Miksajte bjelanjke, šećer, maline, vanilin šećer, sol i sok od limuna dok smjesa ne postane gusta i pjenasta. Umiješajte tućeno vrhnje. Prikladnu posudu obložite piškotima, pa napunite pjenom. Pokrijte folijom i prije posluživanja čuvajte nekoliko sati u hladnjaku.


Tiramisu

Sastojci
• 2 jaja
• 3/4 šalice šećera ili manje ako ne volite jako slatko
• 1/2 šalice jake crne kave
• 25 dag sira mascarpone
• 18 piškota (savoiardi)
• 3-4 dl tućenog slatkog vrhnja
• 1/2 žličice gorkog kakaoa
Priprema
Na pari tucite 2 jaja, 1/4 šalice kave i 1/2 šalice šećera (1 šalica=2 decilitra!). Kad se smjesa zgusne maknite je s vatre i ohladite. Preostali šećer umiješajte u kavu. Kad se smjesa ohladila dodajte joj sir i dobro sve izmiješajte da postane glatko. U kavu močite piškote (9 komada) i slažite ih na prikladan tanjur. Preko njih premažite priređenu kremu, a na nju stavite drugi sloj piškota koje ste također umoćili u kavu. Ukrasite debelim slojem tućenog vrhnja po kojem ste posuli kakao.


Tufahije

Sastojci
• 6 jabuka
• 12 žlica mljevenih oraha
• 6 žličica šećera
• 6 žličica maslaca ili margarina po
• želji
• 6 žlica tućenog vrhnja
• 6 žlica mlijeka
• višnje ili čokolada za ukras
• 1/2 l vode
• 1/2 kg šećera za sirup
Priprema
Jabuke ogulite, pažljivo im izdubite sredinu i skuhajte u šećernom sirupu. Pazite da se ne raskuhaju. Oprezno ih izvadite i pustite da se ohlade. U međuvremenu zavrijte mlijeko sa šećerom, maknite s vatre i umiješajte orahe. U hladnu smjesu dodajte izrađeni maslac. Maslac se može i izostaviti. Punite jabuke, ukrasite ih vrhnjem, višnjama i/ili ćokoladom i poslužite.


Voće s jogurtom

Sastojci
• 4 dl jogurta
• 4 dl narezanog sezonskog voća
• 4 žlice meda
• listići mente za ukras (ako je pri ruci)
Priprema
U ćaše rastočite jogurt, prekrijte ga raznobojnim voćem i zalijte medom. Ukrasite listićima mente i poslužite dobro rashlađeno.


Voćni kolać s bijelom ćokoladom

Sastojci
• 1/2 šalice prženih i oguljenih lješnjaka
• 1/2 šalice sitno narezanih datula
• 1/2 šalice sitno narezanih suhih marelica
• 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
• 30 dag bijele ćokolade
Priprema
Na pari rastopite razlomljenu bijelu ćokoladu u vrhnju. Umiješajte suho voće i ulijte u male kalupe obložene folijom tako da kolaće možete izvaditi kada se ohlade.



S L A N O

Kiflice sa sezamom

Sastojci
• oko 0.75 dag brašna (ili po potrebi)
• 3 žličice šećera
• 2.5 dl mlijeka
• 2.5 dl vode
• 2 dl ulja
• 3 žličice soli
• kvasac
• 10 dag margarina
• 2 žlice sezama
• jaje za premazivanje
Priprema
U brašno umiješajte sol pa stavite kvasac što se prethodno dignuo umiješan sa malo brašna, šećera i mlake vode. Dodajte preostalu vodu, ulje, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte brašna. Tijesto podijelite u šest kugli koje kružno razvaljajte. Svaki krug podijelite na osam kriški, svaku krišku smotajte u kiflicu. U namazani pekać slažite kiflice, premažite ih jajem, posipajte sezamom i naribanim margarinom (prethodno ga smrznite). Nakon desetak minuta stavite pekać u pećnicu i pecite na 220 stupnjeva dok ne porumeni.


Klub sendvić

Sastojci za jedan sendvić
• 3 kriške tosta
• 2 tanke kriške pećene puretine
• 2 tanke kriške šunke
• 2 tanke kriške slanine
• 2 lista zelene salate
• 1 rajćica
• 1 tvrdo kuhano jaje
• 1 žlica majoneze
• sol, papar
Priprema
Zapeći tri tosta. Na dva tosta namazati mješavinu tanko narezane salate, majoneze, soli i papra. Na to staviti slaninu, tvrdo kuhana jaja narezana na kriške, pećenu puretinu, rajćicu i šunku. Staviti jedan tost na drugi i poklopiti trećim. Zabosti ćaćkalice i prerezati po obje dijagonale da se dobije četiri trokuta.


Sedvić od piletine

Sastojci za jedan sendvić
• 3 kriške tosta
• 2 tanke kriške pećene piletine ili 4 žlice narezane piletine
• 2 lista zelene salate
• 1 žlica majoneze
• sol, papar
Priprema
Izmiješati zelenu salatu izrezanu na tanke rezance, majonezu, sol i papar. Na krišku tosta staviti smjesu od salate, krišku pećene piletine. Na to staviti krišku tosta, ponoviti nadjev i završiti s tostom. Zabosti dvije ćaćkalice i dijagonalno prerezati.

 



Offline Zagreb-Forum

  • Mladi član
  • Postova: 309
  • Spol: Ženski
Odg: deserti
« Odgovori #2 : 12-03-2007, 07:53:52 »
Domino kocke
 
 
Specijalitet iz Dresdena priprema se temeljito i postepeno. No odvojite li 4 dana za pripremu (2 dana tijesto mora odstajati) nagrada je vaša.
 
 
Sastojci za 60 komada:

25 g maslaca
125 g šećera
125 g meda
200 g brašna
150 g raženog brašna
2 žličice soli
15 g mješavine (cimeta, klinćića, anisa, đumbira i korijandra)
50 g badema
50 g limuna

za nadjev:
3 lista želatine
300 g marmelade od višnje
100 g šećera u prahu
200 g marcipana

za glazuru:
300 g ćokolade couverture

Upute za pripremu:

1. Na laganoj vatri otopite maslac, zatim dodajte šećer i med. Maknite s vatre i ostavite neka se malo ohladi.

2. U drugu posudu pomiješajte brašno, 1 žličicu soli, mješavinu zaćina, mljevene bademe, sitno nasjeckani limun i 5 žlica vode. Dodajte smjesu s medom. Zamijesite tijesto i ostavite najmanje 2 dana na sobnoj temperaturi.

3. U žlici vode pomiješajte žličicu soli i postepeno dodajte u tijesto. Na radnoj podlozi razvucite tijesto na 1 cm debljine.

4. Namastite kalup za pećenje i ugrijte pećnicu na 200 Celzijusevih stunjeva.

5. Razvućeno tijesto stavite u kalup. Svakih 5 cm vilicom napravite rupice. Pecite 20 minuta tj. dok tijesto ne dobije smeđu nijansu.

6. U hladnoj vodi namočite želatinu. Na laganoj vatri ugrijte marmeladu. Uklonite s vatre i pomiješajte sa želatinom.

7. Pećeno tijesto prebacite na prostranu aluminijsku foliju čije ćete krajeve modelirati tako da 1 cm u visinu obrubljuju tijesto.

8. Premažite marmeladom i prebacite u hladnjak.

9. Na šećeru u prahu izvaljate masu marcipana s kojom ćete poklopiti premaz marmelade.

10. Uklonite foliju i narežite kocke.

11. Na pari istopite ćokoladu pa u nju umaćite kocke.

12. Gotove kocke ostavite neka odstoje barem 48 sati i tek onda poslužite

Offline Zagreb-Forum

  • Mladi član
  • Postova: 309
  • Spol: Ženski
Odg: deserti
« Odgovori #3 : 12-03-2007, 14:23:39 »
Pohani hruh - supice
Sastojci
6 žlica ruma, amareta ili likera po ukusu
4 jaja
1/2 šalice mlijeka
12 kriški bijeloga kruha (od jučer)
maslac za prženje
šećer za posipanje, sirup za preljev po želji
Priprema
Izmiješajte mlijeko, jaja i liker u plitkoj posudi. Na tavici rastopite maslac. Kriške kruha namaćite u smjesu, ocijedite ih i pržite ih s obje strane do zlatno smeđe boje. Poslužite toplo uz dodatak šećera za posipanje ili nekog slatkog sirupa.

Offline Zagreb-Forum

  • Mladi član
  • Postova: 309
  • Spol: Ženski
Odg: deserti ANANAS TORTA
« Odgovori #4 : 28-05-2007, 12:07:52 »
Sastojci :
 
piškoti, 1 konzerva ananasa- komadići, 4 dl kiselog vrhnja, 7 žlica šećera, 2 vrećice šlaga.
 
 
 
 Kako pripremiti :
 
Žlicom umiješati vrhnje i šećer (ne mikserom). Stavite konzervu ananasa u zdjelu, procijedite. Pomočite piškote u sok od ananasa iz konzerve pa slažite u zdjelu koju ste obložili folijom. Redajte red piškota, red vrhnja, red komadića ananasa, red piškota.... sve dok ne utrošite materijal (piškoti moraju biti na vrhu. Tortu ostavite u hladnjak da prenoći. Sutradan je ukrasite šlagom i poslužite.
 

Offline Zagreb-Forum

  • Početnik
  • Postova: 18
SCHWARZWALD TORTA
« Odgovori #5 : 10-01-2009, 09:55:57 »
SCHWARZWALD TORTA (recept iz Scwarzwalda)

Vrijeme pripreme: 2-3 sata.

Sastojci potrebni za tortu (količine su za tortu rađenu u kalupu promjera 26 cm):
100g oštrog brašna
100g glatkog brašna
20g kakaa
1,5 prašak za pecivo
3 vanilin šećera
150g šećera kristal
100g maslaca
4 jaja
1,5 žličica cimeta
70g gustina
2 staklenke kompota od višanja bez koštica
1,5dl cherry-a (u zamjenu može višnjin sirup... )
1l slatkog vrhnja (ne varijante biljnog šlaga)
3 krem fix-a (Dr. Öetker, za duže čuvanje šlaga)

PRHKO TIJESTO:
125g brašna (miješano, više glatkog)
10g kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
50g šećera kristal
100g hladnog maslaca
Umijesiti u jednolićnu smjesu, peći u kalupu cca 15 min 200-225°C. Osjetljivo, paziti da se ne prepeće. Ohladiti.

BISKVIT:
4 žutanjka
2 žlice vruće vode
100g šećera
1 vanilin šećer
malo cimeta (1,5 žličica, po željii i više)
75g brašna
30g gustina
10g kakaa
½ žličice praška za pecivo
4 bjelanjka – snijeg (umiješati lagano)
Ohlađen prerezati na dva dijela.

KREMA OD VIŠANJA:
2,5dl soka od višanja (od kompota)
2 žlice gustina
Kuhati kao puding. Kada je skuhano, u tu smjesu dodati:
2 kompota od višanja (ocijediti i umiješati u skuhanu kremu)
1-1,5dl cherry-a (ili varijantu...)
po potrebi malo šećera
Ohladiti kremu u hladnjaku.

ŠLAG:
1l slatkog vrhnja (nikako biljni šlag)
3 krem fix-a
1 vanilin šećer
Vrhnje mora biti dobro ohlađeno i treba ga tući najmanje 10 minuta.


SLAGANJE TORTE (najdonje je prhko tijesto)

šlag
biskvit
šlag
ostatak kreme
biskvit
šlag
krema
prhko tijesto      


Tortu ukrasiti ćokoladnim listićima i kandiranim višnjama.

Dobro je pustiti da torta odstoji u hladnjaku preko noći.

U slast!

P.S. Ovo je daleko najbolja torta koju sam jela, paće i napravila :cerek:
A evo i slić'ce, makar mi je krivo što je nisam sama uslikala.



Offline Zagreb-Forum

  • EX Korisnik
  • Postova: 2849
  • Spol: Muški
Odg: deserti
« Odgovori #6 : 10-01-2009, 10:21:14 »
njam, na slici izgleda odlićno......

Offline Zagreb-Forum

  • Stari Korisnik
  • Postova: 1531
  • Spol: Ženski
Odg: deserti
« Odgovori #7 : 12-01-2009, 15:33:00 »
ne želim niti gledati, nije zdravo

Offline Zagreb-Forum

  • MAX-korisnik
  • Postova: 4986
  • Spol: Muški
  • © ΘRIGINAL PRΘFILE ®
Odg: deserti
« Odgovori #8 : 12-01-2009, 15:38:34 »
ne želim niti gledati, nije zdravo
ti lijepo skuhaj graha i zelja s buncekom i evo nas kod tebe,ovdje i tako ima malo plina, a kod tebe bi uz grah bilo plina i previše ;D

Offline Zagreb-Forum

  • Stari Korisnik
  • Postova: 1343
  • Spol: Muški
Odg: deserti
« Odgovori #9 : 12-01-2009, 15:44:48 »
a gdje je tu torta? šlag,šlag,šlag,krema,krema i nešto malo nekih mrvica kao tobože biskvit...bemti ušlagiranu tortu,,,nešto za zagristi hoću a ne za lizati ! :))

Offline Zagreb-Forum

  • MAX-korisnik
  • Postova: 4986
  • Spol: Muški
  • © ΘRIGINAL PRΘFILE ®
Odg: deserti
« Odgovori #10 : 12-01-2009, 15:52:32 »
a gdje je tu torta? šlag,šlag,šlag,krema,krema i nešto malo nekih mrvica kao tobože biskvit...bemti ušlagiranu tortu,,,nešto za zagristi hoću a ne za lizati ! :))
e, lizanje ti je toćan odgovor kao recept za prestanak pušenja :lol:

Offline Zagreb-Forum

  • Stari Korisnik
  • Postova: 1531
  • Spol: Ženski
Odg: deserti
« Odgovori #11 : 12-01-2009, 17:34:56 »
ti lijepo skuhaj graha i zelja s buncekom i evo nas kod tebe,ovdje i tako ima malo plina, a kod tebe bi uz grah bilo plina i previše ;D

ma da ne bi, dosta mi je i ovih mojih sa plinovitim ispadima... :(

Offline Zagreb-Forum

  • Stari Korisnik
  • Postova: 1531
  • Spol: Ženski
Odg: deserti
« Odgovori #12 : 26-04-2009, 22:12:06 »
Ljudi moji..danas na krizmu osim uobičajenog prežderavanja bilo je jedno 20 vsta domaćih izvrsnih kolača a u tome i 5 torti a jedna se definitivno izdvaja i morate je probati..



bračka torta,jesu škrti ali su im kolači mraaaak +::top;  +::top;

a sad se idem liječiti sodom bikarbonom :eek:

p.s.. sad čekam da žderonju njuh dovede do foruma :klopa:

Oznake: